Kuinka rahoitan opintojani huippuyliopistossa Brexitin jälkeen?
Tämä blogipostaus kommentoi Britannian hallituksen päätöstä poistaa niin sanottu ’home fee’- status EU:sta tulevilta opiskelijoilta. Jos haluat lukea britannialaisesta lukukausimaksujärjestelmästä tarkemmin, klikkaa ohessa olevaa linkkiä:
https://www.ukcisa.org.uk/Information--Advice/Fees-and-Money/Home-or-Overseas-fees-the-basics
Stipendit.
Vaikka opiskeleminen Britanniassa käykin suomalaisille selkeästi kalliimmaksi Brexitin myötä, on olemassa stipendejä, jotka voivat tehdä opiskelusta selkeästi halvempaa tai jopa ilmaista.
Vaikka opintojen rahoitukseen liittyy tällä hetkellä hyvin paljon epävarmuutta, kaikista rakentavin tapa lähestyä epävarmuutta on olla avoinna uusille ja ehkäpä vähän odottamattomillekin mahdollisuuksille.
On täysin mahdollista, että esimerkiksi Cambridgeen EU:n ja Britannian ulkopuolelta tulevien opintoja rahoittavan Cambridge Trustin sivuille ilmestyy ilmoitus uudenlaisesta ja juuri suomalaisille sopivasta stipendistä. Voit tutkia Cambridge Trustin stipendejä seuraavasta linkistä:
https://www.cambridgetrust.org/
Toinen suomalaislukiolaisille sopiva vaihtoehto on opiskella kandidaatintutkinto Suomessa ja hakea Britanniaan tekemään maisterintutkintoa. Niin sanottuja ’postgraduate’ tutkintoja (maisteri, PhD) tekeville on tarjolla selkeästi enemmän stipendipohjaisia rahoitusvaihtoehtoja kuin kandivaiheen opiskelijoille.
Tärkeät ja avokätiset stipendit, jotka jokaisen Britanniaan opiskelemaan haluavan on syytä pitää mielessä löytyvät seuraavista linkeistä:
Gates (Cambridge): https://civi.gatescambridge.org/
Clarendon: (Oxford) : http://www.ox.ac.uk/clarendon
Ertegun (Oxford- humanistisia aineita lukeville): https://www.ertegun.ox.ac.uk/
Trinity Research Studentships (Trinity College, Cambridge): https://www.trin.cam.ac.uk/postgraduate/graduate-funding-awards/
Oxford MBA 1+1 (antaa opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa yksivuotinen maisterintutkinto mistä tahansa aineesta yksivuotisen MBA:n rinnalla): https://www.sbs.ox.ac.uk/programmes/oxford-11-mba
St. Catharine’s Harding Distinguished Scholarships Programme (rahoittaa väitöskirjaopintoja Cambridgessa): https://www.caths.cam.ac.uk/harding
Muista, että yllä olevat linkit olivat ajankohtaisia tekstin kirjotushetkellä. Jos linkit eivät toimi, stipendit löytyvät kuitenkin suhteellisen helposti googlettamalla.
Kuinka voin maksimoida mahdollisuuteni saada stipendi?
Tämä on hyvin laaja kysymys ja palaan siihen varmasti tulevassa blogipostauksessa. Long story short: Yhdistä huipputason akateemiset suoritukset aitoon kiinnostukseen maailmaa kohtaan.
Britanniassa arvostetaan hyvin suuresti sitä, että opiskelijat ovat aktiivisia opintojensa ulkopuolella. Aktiivisuutta pidetään merkkinä kypsyydestä, kyvystä käyttää aikaa rakentavasti ja tehokkaasti ja avoimuudesta uusille ideoille.
Tärkein ’extracurricular’ -aktiviteetteihin liittyvä asia on se, että aktiviteettien olisi hyvä olla autenttisia eikä CV-täytettä. Tee asioita, jotka herättävät sinussa intohimoa. Tee asioita koulun ulkopuolella sen vuoksi koska aidosti haluat tehdä niitä eikä sen vuoksi, että haluat stipendin.
Ole aloitteellinen: Jos haluat opettaa matematiikkaa lukiolaisille, mene ja tee niin. Jos haluat pelata huispausta, perusta huispausklubi. Jos tunnet, että voit olla aktiivinen jossain yhteiskunnallisessa liikkeessä, mene osallistumaan ilmastolobbausryhmään tai perusta sellainen itse.
Yksi parhaimpia asioita mitä voit saada opintojen ulkopuolisista aktiviteeteista on se, että kukaan ei voi viedä niitä sinulta pois. Vaikka et saisikaan stipendiä, kaikki ne taidot, jotka tulet oppimaan yrittäessäsi muuttaa maailmaa hieman paremmaksi paikaksi tulevat pysymään kanssasi, vaikka stipendihakemus ei nappaisikaan.
Financial Aid. (USA)
Osa parhaimmista amerikkalaisyliopistoista tarjoavat hyvin avokätisiä financial aid- stipendejä Yhdysvaltojen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Osa yliopistoista eivät ota ollenkaan huomioon hakijan avuntarvetta hakemusta arvioitaessa eli ne ovat niin sanotusti ’need blind’.
Vaikka nimelliset hinnat Yhdysvalloissa ovat hyvin korkealla tasolla, stipendien myötä opiskelu amerikkalaisissa huippuyliopistoissa voi olla jopa ilmaista nuorille, jotka tulevat tavallisista keskiluokkaisista perheistä. Financial aid amerikkalaisyliopistoissa on yleensä ’need based’, eli stipendin suuruus määrittyy vanhempien tulojen mukaan.
Tämä koskee erityisesti alle 100 000 euroa per vuosi tienaavista perheistä tulevia suomalaisnuoria. Koska selkeä valtaosa suomalaisperheistä tienaavat selkeästi alle 100 000 euroa per vuosi, yllättävän moni suomalaisnuori voi opiskella ilmaiseksi tai melkein ilmaiseksi amerikkalaisessa huippuyliopistossa.
Seuraavat amerikkalaisyliopistot eivät ota huomioon hakijan tuloja hakemusta arvioitaessa:
Harvard, Princeton, Yale, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Amherst College.
Tämä tarkoittaa siis sitä, että vaikka tarvitsisit 60 000 dollarin stipendin per vuosi, tämä ei vaikuta negatiivisesti hakemuksesi mahdollisuuksiin.
Hyvin monet yliopistot, kuten Stanford, University of Chicago, Dartmouth, Brown, Cornell ja Columbia tarjoavat täysiä stipendejä sisään päässeille hakijoille, mutta huomioivat hakijan avuntarpeen hakemuksia arvioitaessa, eli näihin yliopistoihin hakiessa hakijan suuri avuntarve saattaa vaikuttaa hakemuksen lopputulokseen.
Juha Hovintalo.
Juha johtaa Project Accessin Suomen tiimiä ja valmistui juuri Cambridgen yliopistosta pääaineenaan historia.
Jos sinua kiinnostaa ulkomaille hakeminen, voit laittaa Juhalle mailia osoitteeseen juha.hovintalo@projectaccess.org