Mitä “networking” käytännössä tarkoittaa ja mistä voin aloittaa?
Ennen kuin lähdin yliopistoon en oikeastaan juuri miettinyt networkingin, eli verkostoitumisen tärkeyttä. Olin kerännyt ympärilleni lukiosta ja harrastuksista mielenkiintoisia ja kunnianhimoisia ihmisiä, mutta en ajatellut heistä muuta, kuin että heidän kanssaan oli mukava olla ja työskennellä.
Yliopistossa minulle avautui verkostoitumisen tärkeys. Ymmärsin myös, että verkostoituminen on taito, jonka toiset osaavat luonnostaan ja joka tuottaa toisille enemmän vaikeuksia. Hienoa on kuitenkin se, että verkostoitumista voi opetella.
Mitä verkostoituminen tarkoittaa?
Verkostoituminen tarkoittaa siis sitä, että opit tuntemaan ihmisiä eri aloilta ja kommunikoimaan heidän kanssaan. Tästä voi olla suuri hyöty myöhemmin elämässä kun haet töitä tai tarvitset apua omien projektiesi tai vaikkapa ansioluettelon kirjoittamisen kanssa. Monet ihmiset kasvattavat verkostoaan oman aineen tai ammatin sisällä, mutta on myös erittäin tärkeää että keräät ympärillesi ihmisiä monelta eri toimialalta. Jos opiskelet lakia, ovat sinulle aivan yhtä tärkeitä kontakteja biologit, kemistit ja taloustieteilijät. Moni ihminen vaihtaa elämänsä aikana alaa, ja koska tulevaisuuden työmarkkinat ovat arvaamattomat, et voi ikinä tietää millä alalla tulet tarvitsemaan apua ja asiantuntemusta.
Mistä voin aloittaa?
Jos verkostoitumista ei ole aktiivisesti ajatellut, voi tuntua siltä että se on mahdotonta aloittaa. Se on kuitenkin helpompaa kuin luuletkaan. Voit aloittaa miettimällä, ketkä kuuluvat tämänhetkiseen verkostoosi. Se voi olla paljon suurempi kuin luuletkaan. Esimerkiksi lukioystävät, kurssikaverit, harrastuksissa tapaamasi ystävät tai vaikkapa perhetutut ovat kaikki osa verkostoasi. Vaikka et olisi keskustellut heidän kanssaan ura-asioista aikaisemmin, ovat he sinulle entuudestaan tuttuja ihmisiä ja tämän vuoksi keskustelu on tarpeen tullessa helppo aloittaa.
Verkostoitumisessa on oleellista myös se, että ylläpidät hyviä suhteita tuntemiisi ihmisiin. Tämä täytyy kuitenkin osata tehdä ammattimaisesti olematta liian tunkeileva tai ärsyttävä. Toisin sanoen, kun olet tutustunut yliopiston taloustiedejärjestön tapahtumassa mielenkiintoiseen tyyppiin, älä lähetä hänelle päivittäisiä Facebook -viestejä kysellen mitä kuuluu. Sen sijaan, voit lähettää hänelle LinkedIn –kutsun ja seurata hänen urapäivityksiään. Digitalisaation myötä verkostoja on helppo ylläpitää. Toisen päivityksistä voi tykkäillä ja niihin voi kommentoida, ja jos joskus haluat kysyä uraan liittyviä kysymyksiä, on LinkedInissä helppo lähettää ihmisille viestiä.
Täytyy kuitenkin muistaa että verkoston kasvattaminen ei ole ainoastaan sitä varten, että saat apua oman urasi kompastuskiviin. Samalla tavalla muut ihmiset tarvitsevat sinulta apua ja ajatuksia. Verkostoituminen ei tarkoita yksisuuntaista auttamista, vaan ihmisiin tutustumista ja yhdessä ideoimista ja tekemistä. Tällöin verkostoitumisesta on hyötyä kaikille.
Mitkä ovat verkostoitumisen hyödyt?
Verkostoitumisen hyödyt ovat suuret monilla elämän osa-alueilla. Kun itse aloitin opintoni Edinburghin yliopistossa, osallistuin mahdollisimman moneen tapahtumaan jossa pystyin puhumaan ja tutustumaan ihmisiin. Tämä oli jännittävää, mutta yliopistoa aloittaessani muistutin itseäni, että suurin osa muista opiskelijoista on samassa tilanteessa ja haluaa myös verkostoitua. Osallistuin ensimmäisenä vuonna aktiivisesti Economics Societyn pubikierroksille ja workshopeille, ja seuraavana vuonna minut äänestettiin järjestön komiteaan. Kävin viikottaisilla tutorointitunneilla, joista löysin elinikäisiä ystäviä. Näiden ystävien kanssa olemme tämän jälkeen tehneet yhdessä lukuisia kurssiprojekteja, ja nyt vuokraamme yhdessä asunnon seuraavalle lukuvuodelle. Kuten näistä esimerkeistä huomaa, verkostoitumalla syntyy arvokkaita ihmissuhteita, joista on iloa ja hyötyä sekä ura-asioissa että vapaa-ajalla.
Jos mietit ulkomailla opiskelua, on meillä tarjota sinulle ainutlaatuinen tapahtuma jossa pääset verkostoitumaan muihin kunnianhimoisiin nuoriin! Project Access Finland järjestää 4.-5. syyskuuta University Bootcampin lakifirma Hannes Snellmanin toimistolla Helsingissä, jonka aikana autamme sinua ulkomaisten yliopistojen hakuprosessin selvittämisessä. Vielä ehdit ilmoittautua alla olevasta linkistä!
- Fanni Leppänen.
Fanni on Project Access Suomen tiimin markkinointivastaava ja opiskelee Edinburghin yliopistossa pääaineenaan taloustiede ja kestävä kehitys.