Mikä on motivaatiokirje ja miten University Bootcamp ja motivaatiokirje liittyvät toisiinsa?
Lue seuraava postaus jos olet hakemassa yliopistoihin Britanniassa tai Yhdysvalloissa. Cambridgen yliopistossa opiskeleva Juha kertoo suomalaisesta hakuprosessista täysin puuttuvan motivaatiokirjeen, eli personal statementin, merkityksestä.
Muistan hyvin sen ajan, kun hain ensimmäistä kertaa Britanniaan talvella 2014-15. Syksyn kirjoitusten jälkeen plakkarissa olivat aika hyvät paperit ja sisäänpääsyn oli tarkoitus olla saletti juttu. Hain tuolloin neljään skotlantilaisyliopistoon lukemaan historiaa.
Motivaatiokirjeen kirjoittaminen oli eräänlainen kulttuurishokki. Suomessa olin tottunut ajatusmaailmaan, jossa ihmisen akateeminen soveltuvuus mitä tuli yliopistoon pääsyyn tai kokeessa pärjäämiseen määräytyi niin sanotusti ’objektiivisten’ mittareiden, eli numeroiden, mukaisesti. Pidin motivaatiokirjettä enemmänkin muodollisuutena, joka täydentäisi arvosanojen välittämää kuvaa minusta yliopistoon sopivana opiskelijana.
Olin erittäin väärässä. Kirjoitin kamalan motivaatiokirjeen ja sain hylsyt kahdesta yliopistosta. Ne kaksi muuta yliopistoa, jotka minulla oli hakemuksessa, olivat siinä pääasiassa muodon vuoksi: halusin käyttää 4/5 hakuvaihtoehtoa, jotka UCAS-hakupalvelu hakijoille tarjoaa. En lopulta hyväksynyt kumpaakaan saamistani tarjouksista ja päätin hakea uudelleen seuraavana vuonna.
Tein virheen aliarvioidessani motivaatiokirjeen keskeisyyden. Tärkeä asia joka täytyy pitää mielessä hakiessa on se, että huippuarvosanat eivät takaa sisäänpääsyä huippuyliopistoon. Yliopistojen sivustoilta löytyvät arvosanat ovat vähimmäisvaatimuksia, joilla ei ole merkitystä sen jälkeen kun ihminen on saavuttanut ne. Samma på finska: jos hakuvaatimus on esim. EEEE tai 38 IB pistettä, hakija ei yleensä saa bonuspisteitä siitä, että hän ylittää minimihakuvaatimuksen. Näin ollen, hakija jolla on LLLL:n tai 45 IB-pisteen paperit voi helposti jäädä rannalle jos hänellä on puutteellinen motivaatiokirje ja jos jollain hakijalla joka nippanappa ylittää minimivaatimukset sattuu olemaan parempi personal statement. Sama asetelma yleensä koskee myös hakemuksia Yhdysvaltalaisyliopistoihin, joissa hakijan motivaatio ja hänen kykynsä ilmaista sitä on hakuprosessin keskiössä.
Tällä asetelmalla on monta syytä. Ensiksi yliopistot tietävät, että hakijan numeroilla on rajallinen potentiaali hänen soveltuvuutensa määrityksessä. Toiseksi ylipistot arvostavat suuresti hakijan kykyä jäsentää ajatuksiaan selkeästi ja välittämään lukijalle miksi hän haluaa opiskella jotain tiettyä ainetta yliopistossa.
Project Access järjestää yhteistyössä lakifirma Hannes Snellmanin kanssa suomalaisille hakijoille tapahtuman, jossa britannialaisissa ja amerikkalaisissa huippuylipistoissa opiskelevat suomalaiset tulevat vetämään presentaatioita ja workshopeja, jotta kukaan ei jäisi rannalle sen vuoksi, että hän ei tiedä kuinka motivaatiokirje kirjoitetaan. Tapahtumassa pääset myös työstämään omaa motivaatiokirjettäsi Britanniaan tai Yhdysvaltoihin.
Jos haluat lukea kuinka hyvä motivaatio kirje (Britanniaan) kirjoitetaan, lue blogipostauksemme tästä: https://projectaccess.org/finland/blog/excellent-ps
- Juha Hovintalo
Juha opiskelee historiaa Cambridgessa ja hän on yksi Project Accessin vapaaehtoismentoreista. Jos haluat vapaaehtoismentorin auttamaan sinua hakemuksesi kanssa, voit hakea mentoria täältä: https://projectaccess.org/join-our-program
Kaikki Project Accessin mentorointitoiminta perustuu vapaaehtoistyöhön ja mentorointi on hakijoille aina ilmaista.